Pripravili sme pre vás rozhovor s inšpiratívnou nebojácnou a pozitívne naladenou osôbkou. Saška, je zanietená pre šport a fittnes . Keď ju stretnem je veselá a usmiata, v ruke drží mandlové kapučíno a s farebnými teniskami uteká na tréning. Je mamou 1,5 ročného synčeka a so svojím priateľom sa profesionálne venuje športu a zdravému životnému štýlu. Saška Hillová(30), žije v Bratislave a je súčasťou tímu Workout Academy. Poďme ju trošku vyspovedať…

Kedy si sa dostala k cvičeniu? Krok po krôčiku a čo ťa inšpirovalo?

Na strednej škole ma to začalo ťahať ku cvičeniu a k zdravej strave. Popri škole som pracovala vo viacerých bioshopoch, kde som sa stretla s rôznymi alternatívami ako sa plnohodnotne stravovať bez obmedzení. Ako 9 ročná som jazdila na koňoch a tancovala latinsko – americké tance. Pohyb mi bol vždy blízky. Viedol ma k sebadisciplíne. Pri jazdení na koňoch som potrebovala mať výdrž a silu, preto som si vybrala Fittnes. Na vysokej škole som sa začala venovať tréningom, hlbšie sa vzdelávala , pracovala na sebe a cvičila s trénerom. Popritom som stále dennodenne jazdila na koňoch a 3-4 krát do týždňa a chodila do fitka. Bolo to náročne obdobie.

Vtom období si sa stravovala už zdravo?

Áno. Už v sedemnástich rokoch som vyhľadávala iné alternatívy stravovania. Mala som aj prechodnú alergiu na laktózu, tak to bol tiež spúštač pre zmenu stravy. Prešla som si rôznymi líniami pokus omyl, stretla sa s veľa názormi a spáchala som na sebe množstvo chýb. Človek sa bez nich ale neposunie ďalej. . Úplne som vysadila tuky, potom som sa necítila dobre. Veľa som schudla a bola mi zima, nemala som žiadnu energiu a pritom vysoký výdaj áno. Chodila som ráno behať, potom na kone a večer cvičiť. V rámci svojich chýb som na sebe stále pracovala, konzultovala som s odborníkmi a s výživovou poradkyňou. Od nej som sa naučila veľa aj čo sa týka tréningu, aby som z neho vyťažila maximum aj z hľadiska výživy.

Máš synčeka, ako to bolo s cvičením počas tehotenstva?

Cvičila som aj tehotná, no vo veľa ľuďoch to zanechalo zmiešané pocity. Neprestala som cvičiť, ale samozrejme som tehotenstvu prispôsobila tréning. Cviky na brucho som vynechala, skôr s vlastnou váhou, drepy, výpady, vedela som čo si môžem dovoliť a počúvala som svoje telo. Trénovala som tri až štyrikrát do týždňa, veľa som chodila, mám rada prechádzky. Dokonca ešte aj v písanom termíne pôrodu som cvičila. Malý sa narodil potom o týždeň neskôr. Tým, že sa dlhodobo stravujem zdravo, nemala som počas tehotenstva ani extrémne chúťky, že by som miešala uhorky s čokoládou. A po desiatich rokoch vyváženého stravovania naozaj nemám chuť na biely cukor alebo keksík či horálku. Telo je za tú dobu tak vyvážené, že mu to vôbec nechýba. Nie je to o tom, že by som si to odopierala, že mám nato chuť a nemôžem si to dať lebo priberiem dva gramy:) Mne sa tieto chúťky vyselektovali prirodzene.

Ako maškrtíš ty?

Mám rada puding s ryžového alebo mandľového mlieka s vanilkovým luskom. Alebo banán s kešu orechmi. Niekedy ak mám chuť dám si cheesecake alebo zmrzlinu v lete. Občas si zbehneme s priateľom aj na dobrý burger či pohárik vínka. Ja pijem červené, ma v sebe viac oxidantov, priateľ si dá v lete pivko. Všetko s mierou. Pokiaľ si človek sleduje redukciu hmotnosti alebo potrebuje zregenerovať organizmus, tak sa alkohol stým bije, predlžuje regeneráciu. V alkohole je najhorší cukor. Pri súťažných ambíciách naozaj treba byť na seba prísny a alkohol úplne vynechať.

Daj na tip na jednoduchý recept na obed 🙂

Mam veľmi rada šalát z Quinoi 3kolor s vajíčkami a postrúhaným cheddar syrom navrchu , so sušenými paradajkami na špenátových listoch . Kombinovať sa dá donekonečna, netreba sa toho báť. Veľa ľudí chytá paniku čo bude jesť, keď vysadia pečivo, múku a biely cukor.

V čom podla teba ľudia ktorý začínajú s cvičením robia takú zásadnú chybu?

Myslia si, že všetko vedia, pozrú si videá na youtube a bezhlavo cvičia. Dôležité je naozaj so začiatku cvičiť pod dohľadom. Je fajn nájsť si skúseného trénera, ktorý ma hlavne svoje dlhoročné skúsenosti a nielen papier v ruke. Ja som cvičila najskôr 5 rokov a až potom som začala trénovať s klientmi. To už som mala aj absolvovaný kurz trénera s certifikátom fitness a kulturistika. Ako trénerka som začala v Goleme v Auparku v Bratislave, neskôr som trénovala v Best Fite v Devínskej Novej Vsi, kde som sa zoznámila aj s mojim partnerom, ktorý je tiež profesionálny tréner. Potom ma oslovil Lukáš Ondrej, môj známy, ktorý založil Workout Academy . Tam som začala s vlastným štýlom tréningu- Ploché brucho, zdravý chrbát. Hlavným princípom tohoto tréningu je Core, ide o cvičenie vďaka ktorému sa buduje pevný stred tela.

Core“, alebo stred tela tvoria:

  • priamy brušný sval,
  • vonkajšie a vnútorné šikmé brušné svaly,
  • vzpriamovače chrbtice,
  • štvorhlavý bedrový sval,
  • svaly hlbokého stabilizačného systému (HSS).

Prvé štyri odrážky tvoria povrchové svaly a pozná ich už určite každý z vás a aj sa ich snažíte pravidelne precvičiť. No na piatu odrážku (vnútorné svaly) sa ešte aj v dnešnej dobe stále dosť zabúda, čo je veľký problém. Ak sú totižto povrchové svaly výrazne silnejšie ako vnútorné, začnú sa objavovať bolesti v bedrovej chrbtici. Pri tom to tréningu je super, že pracujeme hlavne so stredom tela. Je to cvičenie pre každého, pomáha ľuďom, čo majú sedavé zamestnanie, ženám po pôrode, pre ľudí, ktorí sa chcú cítiť lepšie a vyzerať lepšie. Samozrejme ruka v ruke so správnym stravovaním, aby bol výsledok top.

Okrem iného ponúkame vo Workoute aj ďalšie tréningy ako Kondičný box, Super telo, Párová jóga, Detský gym ( kondičný box) viac info:
http://www.workoutacademy.sk/

Saška ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na ďalšie blogy o cvičení a stravovaní. Pekný deň.

Leave a comment